Deroscha.be Recepten

Hier vind u maandelijks een nieuw recept!

dinsdag, juli 04, 2006

Recept juli 2006

We bieden je dit keer geen echt recept aan maar enkele tips voor een geslaagde BBQ.
Met het oog op mooi weer is het natuurlijk logisch dat je die BBQ eens van stal haalt om al dan niet samen met familie en vrienden een avondje te vullen.
Trouwens, op die tv zijn het meestal toch maar heruitzendingen.
Maar hoe pak je dat allemaal aan?
De Voorbereiding:
De BBQ wordt eerst en vooral opgesteld met het windschermpje, dat is het schutsel gedeeltelijk rond de plaats van de rooster, tegen de windrichting in.
Je plaatst je BBQ ook best op een plaats waar zo min mogelijk volk, en zeker kinderen, voorbij moeten.Zorg er ook voor dat er geen bomen, hoge struiken of ander brandbaar materiaal in de onmiddellijke omgeving van de BBQ staan.
Zorg voor voldoende vrije loop om de BBQ, opstakels kunnen je het evenwicht ontnemen en een val in de verkeerde richting loopt zeker slecht af.
Een ongevalletje is zeer snel gebeurd en in dit geval vaak mt zeer ernstige gevolgen.
Zorg dat je de gepaste blusmiddelen bij de hand hebt en voldoende stromend water, mocht het toch mislopen. Dat water dient om eventuele brandwonden te koelen, gooi nooit water op een gloeiende BBQ!!! We zeggen het er nogmaals bij, want hoewel iedereen dat weet gebeuren er jaarlijks nog talrijke ongevallen, soms met dodelijke afloop.

Benodigdheden:
De tafel met groenten en sausen plaats je zo dat alle gasten er bij kunnen zonder nog maar in de buurt van de BBQ te komen.
Laat tafels voor één keer achterwege. Een gezellige BBQ kan best zonder tafel om aan te eten.
Ook zonder bestek kan het best aangenaam zijn, laat ons eens terugkeren naar de oude primitieve tijden en lekker dat vlees met handen en tanden verscheuren.

De werkwijze:
Natuurlijk heb je al vlees en groenten in huis gehaald, net als de houtskool.
Het klinkt nu gek maar breng alles naar buiten. Daar hoort een BBQ nu eenmaal thuis.
Het is reeds gebeurd dat mensen een geplande BBQ bij slecht weer binnen hielden. We moeten de gevolgen zeker niet opsommen!
In de winkel zijn verscheidene BBQ-packs te verkrijgen. Meestal bevatten die gemarineerde vleeswaren.
Let wel dat het vocht van dit vlees op de houtskool terecht kan komen en voor vlamvorming kan zorgen.
Heb je de BBQ aangestoken? Wacht dan rustig af tot alle vlammen verdwenen zijn en het houtskool 'rood'gloeiend is.
Wrijf niet gemarineerde vleeswaren in met een ingeöliede borstel.
Zeker in het begin als je het vlees op de rooster legt moet het zeer regelmatig gekeerd worden.
BBQ'en is hard-labeur voor de kok.
Keren en nog eens keren is de belangrijkste kooktip die we kunnen meegeven.
Neem vooral je tijd, het is belangrijker dat de gasten een gezellig babbeltje slaan dan dat ze zich te pletter eten.

Veiligheidstips:

Zorg voor een gepast blusmiddel
Een eenvoudige emmer zand is zo één.

Zorg voor voldoende koud stromend water in de buurt om brandwonden te koelen.

Vraag minstens één van de gasten met een geldig rijbewijs (of beter nog jij zelf) om geen alcoholische dranken te nuttigen. Zo is er iemand paraat om een eventuele gewonde te vervoeren naar het ziekenhuis.

Zorg voor een telefoon of gsm in de buurt om indien nodig proffesionele hulp te roepen.
  • Brandweer '100' met gsm '110' (voor België)

Zet je BBQ toestel op de juiste plaats (zie hier boven)

Verbiedt kinderen met de bal of freesbee te spelen tijdens de BBQ

Denk eraan dat je BBQ toestel na gebruik nog een hele tijd gloeiend heet kan zijn.

Zeg tegen je gasten dat jij met het vlees naar hen zal komen en niet omgekeerd. Zo vermijdt je dat er plots iemand achter je staat en er mogelijk ongevallen gebeuren.

  • Veel plezier!